Än så länge är det inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Sverige. Här kan vi tycka att det känns främmande och rentav motbjudande att smaska i oss dessa små djur. Den störta anledningen till det är väl att vi inte har varken tradition eller vana av att äta dem. Det finns inte heller särskilt många kokböcker som talar om hur vi ska tillaga insekter. De finns, men behöver kanske bli fler innan vi vågar bjuda våra gäster på en smaskig insektswok. Men i många delar av världen är det en vanligt förekommande ingrediens i maträtter och människor äter dem med förtjusning. De som rest lite i världen kan vittna om detta. Det finns redan en hel del personer som talar om fördelarna med att nyttja insekten som livsmedel. Och intresset ökar, det kan vi se i artiklar, bloggar och nyheter. Nu har även forskare i landet intresserat sig för ämnet.

Varför äta insekter?

Många hävdar att det är klimatsmart, näringsrikt och gott att äta insekter. För att mätta jordens befolkning och inte tära på jordens resurser är insekter ett utmärkt alternativ till kött. FN håller med. Jämfört med köttproduktion kräver insekter mindre vatten, mindre foder och mindre odlingsareal. Insekter innehåller stora mängder protein, fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Omega 3 är ytterligare en anledning till att börja använda insekter i matlagningen. De vanligaste insekterna som äts i världen är skalbaggar och larver. Men det finns nästan 2000 ätbara insekter med olika smak och konsistens, det vill säga en stor oupptäckt marknad värd att undersökas närmare. Tillagningen kan ske genom kokning, rostning, malning, stekning. Vilka kryddor som passar till vilka arter återstår att utforska. Det verkar finnas en oändlig möjlighet att variera detta livsmedel. malda insekter som proteinkälla är numera en mycket trovärdig framtidsvision. Nu har forskarna intresserat sig för människor kan tänka sig att ställa sig till insekter som mat. Resultatet är att inställningen är positiv – så länge vi slipper se vad vi egentligen äter.

Börja se insekternas fördelar

Proteiner är nödvändiga för vår överlevnad. Men kroppen kan själv inte producera dem. Alltså måste vi se till att få det i oss genom det vi äter. Om vi vill utöva våra fritidsintressen med regelbundenhet, till exempel att dansa eller köra gokart, måste vi ha tillräckligt med proteiner i kroppen för att orka med aktiviteterna. Vill vi dessutom värna om vår miljö och vara kostnadseffektiva, är det en bra tanke att intressera sig mer för möjligheterna med att kunna tillgodogöra oss föda genom den fantastiska resurs vi har i vår närmiljö i form av insekter. Det finns alltså stora fördelar med att äta protein- och näringsrika insekter, eller åtminstone börja komplettera vår dagliga mat med dem. Om vi inte är intresserade av insekternas anatomi när vi äter dem, är dessa djur en lätthanterlig vara som vi på ett enkelt sätt kan hacka eller mala så att vi slipper se dem när vi äter dem under en festlig sittning med goda vänner.

Author matilda
Published
Categories Uncategorized
Views 1895

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay