Godis är gott, men också som de flesta vet onyttigt. Det gör att man bör begränsa intaget av sötsaker. Både för att minska risken att bli tjock, men också för att slippa få hål i tänderna. Det många inte vet är att detta även gäller för sockerfritt godis, så även där behöver du tänka efter och bara äta det ibland.

Godis på särskilda högtider

De flesta svenska högtider är associerade med någon form av godiskonsumtion. Julen givetvis, samt påsken där vi ger varandra påskägg i stora mängder. En annan högtid som är lite ny för Sverige är halloween. Här går barnen “trick or treat” och ber sina grannar om halloweengodis som de samlar i en hink. Halloween har ett spöktema vilket avspeglar sig både i mat och i godiset som gärna får vara lite läskigt.

En dag som halloween kommer givetvis innebära en högre konsumtion. Det är bra att som förälder då tänka på att kompensera för det på annat sätt. Och på att borsta tänderna mer noggrant både samma dag och dagen efter.

Lördagsgodis

En klassisk svensk tradition är lördagsgodiset. Det är ett smart sätt att inte vara 100 % asketisk, men ändå låsa godiskonsumtionen till en enskild dag i veckan. När man äter godis utsätts tänderna för socker, vilket är dåligt för dem. Det är generellt sett bättre att äta allt godis i en sittning än att ta samma mängd och sprida ut det över en vecka. Därför är lördagsgodis en bra sak att införa i familjen.

Author matilda
Published
Views 339

Mat allmänhet

youplay