Det är ingen nyhet att allt vi äter påverkar vår hälsa och våra tänder, antingen positivt eller negativt. Det är heller ingen myt att vissa livsmedel påverkar tänderna mer än andra. Därför är det viktigt att tänka på vad du stoppar i munnen, att regelbundet borsta tänderna samt se till att du har en riktigt bra tandläkare.

Det alla matälskare framför allt ska se upp med är citrusfrukter och livsmedel som innehåller mycket syra, till exempel juice, ketchup, picklade grönsaker och läsk. För att hålla din munhälsa i topptrim bör du ha regelbunden kontakt med din lokala tandläkare. Du kan till exempel boka tid på oralcare.se för alla tänkbara tandvårdsbehov. Oral care tillhandahåller hemtandvård, barntandvård, allmäntandvård, tandhygienistbehandling, specialisttandvård samt estetisk tandvård och tandblekning. Surfa in på oralcare.se och läs mer om deras tjänster och tillgänglighet.

Minska sockerhalten i maten

Det du som älskar mat kan göra är att undvika syra och socker samt låta bli att småäta mellan måltiderna. Om du tar en längre paus mellan måltiderna kan saliven få den tid den behöver att reparera mindre hål som syror har orsakat. Dra därför ner på godis, kakor och söta drycker. Satsa på att laga god och näringsrik mat istället.

En dålig munhygien där du struntar i att borsta tänderna regelbundet och äter onyttig mat för både kropp och tänder skadar din allmänhälsa. Bakterier i munnen omvandlar inte bara syra till socker som skadar dina tänder, de kan också skada tandköttet och ge upphov till inflammationer som påverkar hjärtat och kärlen när de når blodomloppet.

Laga mat med mycket fiber

När du äter mat som du måste tugga ordentligt frigörs en hel del saliv som i sin tur bidrar till att skydda dina tänder. Frukt, grönsaker och kött är med andra ord bra val i en medveten kosthållning. Glöm inte bort att dricka mycket vatten.

Author matilda
Published
Views 104

Mat allmänhet

youplay