En rykande het soppa i all ära men ibland är det riktigt gott att äta kall mat. Vissa maträtter är ämnade att ätas kalla medan andra bara råkar vara goda även i kallt tillstånd, och det finns många fördelar med dem. Att slippa lägga tid och energi på att värma maten är inte helt fel, och i många fall är det skönt att laga mat som sedan håller till flera dagars konsumtion. Är det dessutom varmt utomhus passar det alldeles utomordentligt att äta sådant som svalkar.

Här kommer några exempel på kall mat som alla kan laga, både till vardags och till fest. Om det skulle vara så att du lider av ilningar när du äter sådant som är kallt kan du göra regelbundna munsköljningar och borsta tänderna med produkter från GUM som håller både tänder och tandkött i topptrim och sedan är det bara att mumsa till max. Så sätt tänderna i de många delikatesserna och njut!

Mat som är menad att ätas kall

En av de mest klassiska maträtterna som ska ätas i kallt tillstånd är den italienska rätten carpaccio som traditionellt görs på tunna skivor nötkött och som serveras med lite olja, citron, parmesanost och kapris. Det finns många varianter på den här rätten, bland annat carpaccio på tonfisk, bläckfisk eller kronärtskocka men ursprungligen var det en kötträtt som uppfanns av ägaren till den legendariska restaurangen Harry’s Bar i Venedig. På liknande vis äts också rostbiff, en engelsk klassiker, kallt och en av skillnaderna är att skivorna är lite tjockare och att det bästa tillbehöret är potatissallad.

En annan traditionell maträtt som ska ätas kall hittas något västerut; den andalusiska soppan gazpacho som görs på grönsaker och olivolja och som helst serveras med härligt, färskt bröd. Det här är förmodligen ett av Europas äldsta recept som fortfarande åtnjuts då det med allra största sannolikhet uppfanns av romarna, som sedan tog det med sig till sina kolonier i Spanien och Portugal.

Mar som också kan ätas kall

Förutom recept där maten är menad ätt ätas kall finns det också en hel del mat som smakar mycket bra, om inte bättre, om den först får svalna eller till och med stå i kylskåpet ett dygn. Många tycker till exempel att mat som bakas i ugn, till exempel lasagne, paj eller fyllda tomater och paprikor, får rikare smak dagen därpå om den får “sätta sig” lite, och även lax är populärt i kallt skick.

Att sallader överlag äts kalla, det är en självklarhet för de flesta, men det går att lägga i saker som i andra fall brukar ätas varmt. Ett bra exempel är pasta, helst i bit-form som till exempel farfalle eller rigatoni, marinerad kyckling eller falafel. Med lite fantasi kan kall mat bli hur god som helst och gör livet så mycket enklare.

Author matilda
Published
Views 294

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay