Mat smakar aldrig så bra som utomhus och en av de härligaste aktiviteter man kan ägna sig åt är en utflykt med picknick i naturen. En enkel kaffe på en gräsplätt i närheten räcker egentligen gott och väl, men för den som vill lyxa till upplevelsen en aning kommer här några tips på utflyktsmat och tillbehör.

Picknick i gröngräset

Till en picknick i gröngräset behöver man först och främst en eller flera filtar att sitta på. Välj gärna filtar som står emot vatten en aning då det kan vara blött i gräset. En eller flera stora korgar eller picknickryggsäckar behövs för att bära mat och dryck. Många picknickkorgar har en uppsättning tallrikar, bestick och glas integrerade i sig, men man kan även ta med engångsartiklar om man vill. Har man en företagspicknick eller ett barnkalas passar pappersmuggar med tryck perfekt till medhavd dryck. Man slipper diska samtidigt som picknickdeltagsrna får en känsla av gemenskap.

Bra och enkel picknickmat är pastasallader, smörgåsar eller wraps kombinerade med saft, kaffe eller te. En bra pastasallad är, förutom pasta, komponerad av en proteinkälla som t.ex. kyckling, kött, ost eller bönor, något krispigt som sallad och gurka eller paprika, något sött som tomater eller kanske persika eller jordgubbar, något salt och knaprigt som nötter eller frön och så sist men inte minst en god dressing.

På smörgåsar och i wraps kan man också ha en stor variation av ingredienser, men även i dessa är en balanserad blandning av konsistenser och smaker en fördel. Tänk på att inte sätta ihop smörgåsar och wraps förrän det nästan är dags att ge sig iväg på utflykt. Om grönsaker eller röror ligger för länge i bröd blir brödet mjukt och blött och inte så trevligt att äta. Ett alternativ är att ta med röror och andra blöta ingredienser i separata burkar på picknicken och lägga ihop allt på plats.

Frukt, bär och kanske något sött efter maten är också delar av en bra picknick. En kladdkaka är enkel och relativt stöttålig att ta med. Klassikern chokladbollar uppskattas av både stor och små. Glöm inte kylväska om det är varmt ute.

Laga mat i naturen

Den som vill ta picknicken till en högre nivå kan ta med ett spritkök i ryggsäcken. Med detta kan man laga varm mat precis där man är. Bra och god picknickmat för spritkök är pyttipanna, kanske på svamp man just plockat, eller enkla grytor. Lyxigt är också att ta med pannkakssmet i en flaska och steka pannkakor ute i skogen eller på en skärgårdsklippa. Glöm inte salt, peppar och något att steka i.

Har man turen att hitta en grillplats eller en säker plats att göra upp eld i naturen kan man med fördel grilla korv, hamburgare, pinnbröd eller halloumiost. Till efterrätt passar grillspett med marshmallows perfekt!

Börja enkelt med bara kaffe och en smörgås i ryggsäcken i närmaste skogsdunge. Ger det mersmak så är det bas att bygga på, både när det gäller utflyktens längd och nivå på måltiden, men den enkla picknick som blir av är alltid bättre än den avancerade utflykt som stannade på planeringsstadiet,

Author matilda
Published
Views 868

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay