Vad skulle du vara villig att riskera för att äta en riktigt god maträtt? Kanske en hel del, men är du redo att riskera livet? Det finns nämligen vissa delikatesser och maträtter världen över som är förknippade med livsfara att äta.

Många av de råvaror som dessa rätter innehåller kommer från havet, som ju som bekant är fyllt till bredden med diverse farliga varelser. I Japan är till exempel rätten fugu ansedd som en delikatess. Fugu är en fiskrätt där köttet kommer från en typ av japansk blåsfisk. Fisken är extremt giftig, och det räcker med att få i sig knappt 1 milligram för att döden ska inträffa inom 20 minuter. Giftet sitter dock i fiskens skinn, blod, lever, äggstockar och andra inälvor, och om den tillreds på rätt sätt är det med andra ord ofarligt att äta fisken. Beställer man in fugu på restaurang behöver man i princip inte oroa sig, eftersom det krävs särskild träning för att få bli kock som serverar denna rätt. I de fall då människor har dött för att de har ätit fisken har det nästan uteslutande handlat om människor som själva har fångat och tillagat fisken.

En vattenlevande varelse som inte är giftig eller dödlig i sig, men som ändå kan få allvarliga konsekvenser när man äter den, är bläckfisken. I Korea är det till exempel mycket populärt att äta en rätt som kallas sannakji, som brukar beskrivas som ”levande bläckfisk”. Egentligen handlar det om bebisbläckfiskar som alldeles nyss varit levande; vid tillredning av rätten skär man huvudet av bläckfisken precis innan servering, så att tentaklerna fortfarande rör på sig på tallriken (och i munnen!). Det som kan göra intagandet av denna rätt farlig är att sugkopparna på tentaklerna kan suga sig fast i halsen eller svalget, och orsaka kvävning. Därför är det mycket viktigt att man tuggar ordentligt innan man sväljer, för att finfördela tentaklerna.

Det finns dock även dödliga delikatesser i andra delar av världen, och uppe på land. Ett exempel på det hittar man i Jamaica, där man äter akee-frukten. Det är en päronformad frukt, som blir klarröd och orange-gul när den är mogen, och fylls med mjukt, ljust fruktkött. Om frukten intas innan den är mogen, orsakar den dock en snabb sänkning av ens blodsocker som kan resultera i att man blir allvarligt sjuk och dör.

Det finns också mat som kan orsaka skador, även om de inte har dödlig utgång. Man ska till exempel alltid se upp med hårt godis och hårda kolor, särskilt om man har lagningar i tänderna. Annars finns risken att lagningarna går sönder, eller att man får helt nya sprickor i tänderna. Om du skulle behöva specialisttandvård efter ett missöde med mat, kan du gå in på Ditriktstandvarden.se. Där får du hjälp med alla tandrelaterade problem.

Author matilda
Published
Views 2177

Nya Inlägg

Kall mat

Mat på utflykten

Mat allmänhet

youplay