Salmonella är en sjukdom som orsakas av bakteriestammen med samma namn och det är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning. Så länge som maten hanteras på ett korrekt och hygieniskt sätt så förekommer ingen större risk för salmonellautbrott men när brister i livsmedelshantering finns så är situationen en annan.

I Sverige är salmonella relativt ovanligt så svenskar smittas i första hand under utlandssemestrar. Under 1950-talet skakades Sverige av Alvestaepidemin där tusentals människor drabbades av salmonella efter att ha ätit produkter från ett kontaminerat slakteri.

Salmonellabakterier i små mängder brukar inte ge några symptom men i större doser har de förmågan att skapa magsmärtor, diarréer, feber liksom trötthet och i allvarliga fall kan de leda till döden. Den främsta orsaken till salmonellainfektioner är att mat inte har sköljts ordentligt eller att maten inte har värmts upp tillräckligt.

Det kan ta upp till tre dagar innan symptomen visar sig och det finns inga egentliga behandlingar mot salmonella. Det viktigaste är att vätskeförlusten till följd av diarréerna balanseras genom intag av vätska och det är klokt att stanna hemma medan sjukdomsförloppet pågår. Så länge som den drabbade är noga med sin egen hygien smittar salmonella inte till andra människor.

Author matilda
Published
Views 1483

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay