Att starta en restaurang är ett omfattande projekt både när det gäller tid och pengar, men om man drömmer om att servera sin egen mat till gäster kan det vara värt att investera just tid och pengar i den drömmen. Det finns dock många saker, både praktiska och på idéplanet, som man måste förbereda innan restaurangen är redo att öppna.

En av de viktigaste är så klart att försäkra sig om att man har de ekonomiska medel som krävs för att dra igång restaurangens verksamhet, vilket bland annat innefattar att man måste ha råd att hyra en lokal, anställa personal och köpa in utrustning och råvaror. Därför är det bra att börja processen med att starta en restaurang genom att göra upp en budget. Självklart kan oväntade utgifter tillkomma under processens gång, och det kan därför även vara bra att ha en plan B, för att ändå kunna starta verksamheten om man skulle överskrida budgeten. En lösning är till exempel att låna pengar på https://www.freedomfinance.se/, så att man kan komma igång med att servera gästerna och få in pengar till verksamheten. Då kommer man snart också att kunna betala tillbaka lånet.

När man väl har ekonomin ordnad kan man börja med att hitta en passande lokal. Det finns flera faktorer som måste stämma, till exempel att all utrustning som en restaurang behöver finns i lokalen (eller att fastighetsägaren är villig att installera dem). Några exempel på sådant är fettavskiljare, ventilation och svartplåtskanal. Det är också bra att leta efter en lokal som inte ligger i ett bostadshus, eftersom man då slipper konflikter med grannarna – något som verkligen kan störa ens verksamhet. Självklart måste även hyran för lokalen ligga inom ens budget.

Något som är minst lika viktigt som lokalen är personalen man anställer. Man kan omöjligen sköta hela restaurangens verksamhet själv, och de man anställer kommer därför att representera ens restaurang i ens eget ställe – det är till exempel servitriserna och servitörerna som blir ansiktet utåt. Det är därför viktigt att man väljer personal som man kommer överens med och litar på, och som ger gästerna den service man själv hade gett.

Ytterligare en faktor man måste ha funderat på innan man drar igång verksamheten är hur man ska nischa sig – vilken typ av mat ska restaurangen servera, och vilket tema ska restaurangen ha? Temat kan yttra sig på flera sätt, men restaurangen bör ha en sammanhängande känsla, så att maten passar ihop med inredningen, med musiken som spelas och med personalens uniformer.

När alla dessa bitar är på plats återstår bara pappersarbetet för att få alla tillstånd som krävs – och självklart själva arbetet med att ordna inredningen, provlaga rätter och få allt i ordning för den stora öppningen. Det brukar dock vara den roliga delen, eftersom man faktiskt får se sin dröm gå i uppfyllelse.

Author matilda
Published
Views 887

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay