Få smaksättare är så pass populära som vanilj. Dess angenäma smak fungerar till i stort sett alla söta bakverk och det går även utmärkt att blanda den i kaffedrycker och liknande. Det är därmed föga förvånande att artificiella härmapor har dykt upp och tagit över marknaden mer och mer. Visste du till exempel att vaniljglass, som är så populärt, många gånger är smaksatt av vanillin istället för vanilj?

Skillnaden mellan vanilj och vanillin

Vanillin må kanske smaka ungefär som en vaniljstång och namnet låter ungefär som vanilj men det har i själva verket inget med äkta vanilj att göra. En stor andel av det vanillin som finns på den svenska marknaden är tillverkad utav rötved från barrträd. Denna ved innehåller samma smakämne som vanilj och det kan utvinnas ur träet med hjälp av så kallad petrokemi, där råolja används för att extrahera smakämnet. Vanillin är alltså en hårt processad produkt som säljs till ett väldigt lågt pris och som dissas av matföreningen Äkta Vara.

Äkta vanilj, däremot, kommer främst från vaniljorkidén som hör hemma i Mexiko men som nu odlas över stora delar av världen där tropiskt klimat råder. Den klassiska vaniljstången är i själva verket orkidéblommans frukt och det är stångens innanmäte som blir till vaniljpulver. Det går utmärkt att köpa och använda hela vaniljstänger eller att enbart köpa pulvret. Till skillnad mot vanillin är vanilj relativt dyrt, bland annat på grund av att orkidéerna är svårodlade.

Att använda vaniljsocker

Vaniljsocker är en älskad produkt i det svenska köket men tyvärr innehåller det vanligtvis vanillin istället för vanilj. Det är möjligt att hitta äkta vaniljsocker i välsorterade butiker men det går även utmärkt att göra eget vaniljsocker genom att blanda socker med vaniljfrön eller genom att låta en använd vaniljstång ligga och dra i socker under några veckor.

Author matilda
Published
Views 1348

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay