I matvärlden pågår just nu en trend sedan en tid tillbaka, den så kallade vegantrenden.

Allt vanligare blir det att vi världen över äter antingen mer vegetarisk eller vegansk mat, egentligen betyder dessa två samma sak, i matväg vill säga. Men det har skett en slags förvirring angående ordet vegan vilket egentligen betyder att man endast förtär vegetarisk mat, alltså äter man inte något animaliskt överhuvudtaget men när man är vegan lever man även efter att allt i största möjlighet skall vara djurvänligt, det vill säga ex. mat,smink,hudvård, möbler, kläder och det skall såklart dessutom inte vara djurtestat osv. Veganism är alltså en livsstil som innefattar allt i den mån man kan.

Just nu speciellt bland unga personer blir veganismen allt vanligare, i en del fall kan det vara att någon sett sin så kallade förebild leva på ett djurvänligare sätt och i andra fall har de tagit steget pga förmedlingen via sociala medier, nyhetsbrev mm. där vi allt mer får se verkligheten bakom stängda dörrar vilket inte riktigt framkommit i den utsträckning som det i dagens samhälle gör.

Många företag och skolor har infört minst en vegetarisk dag i veckan för att dra sitt strå till stacken, men även många hushåll för in allt mer vegetarisk mat, en del en gång i veckan andra fler eller helt och hållet.

  • Restauranger har givetvis hoppat på det här tåget de också, man ser nu de flesta restauranger erbjuda minst en vegetarisk rätt på menyn men många erbjuder fler än så då det finns en stor efterfrågan.
  • Butiker och leverantörer erbjuder mer vegetariskt utbud än någonsin, det kommer ständigt ut nya spännande produkter på hyllorna i matvarubutikerna.

Många tycker att vegetarisk mat fungerar precis lika bra som kötträtter, och att det underlättar när substitut påminner om köttvarianter så att man vet vad man ska ersätta köttet man egentligen brukar använda till, vi människor föredrar ju nämligen ofta enkelhet.

Dock ser man att en hel del restauranger och olika slags kök gör mycket liknande saker och tar lite för givet att alla som äter vegetarisk mat älskar ex. rotfrukter och sallad i all sin enkelhet, istället för att veganisera kötträtter som är populära, låt säga skagen-smörgåstårta eller potatisgratäng med kycklingfilé, vilket såklart går att veganisera med dagens stora vegetariska utbud. Men istället serverar de ofta, nötter, fröer och rotfrukter mm. i olika kombinationer, vilket inte alltid uppskattas av alla som äter vegetariskt mat då det serveras väldigt ofta, men inte minst kanske det inte lockar de som i vanliga fall äter kött, men som istället hade kunnat provat på en veganiserad favoriträtt.

Fördelarna med veganism är såklart djurens välbefinnande men även miljöpåverkan, det är ingen nyhet att köttindustrin påverkar vårat klimat negativt. Och inte heller är det tråkigt att äta vegetariskt nu när hyllorna är fulla med smaskigheter.

Frågan är om många äter allt mer vegetariskt för djurens och miljöns skull och har fått upp ögonen för att vi måste göra något åt situationen nu när vi har kunskap eller gör vi bara det för att det är en trend som pågår?

Author matilda
Published
Views 907

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay