Mat och vin blir som bäst när de konsumeras tillsammans. Rätt vin till maten kan förvandla måltiden till en fantastisk gastronomisk upplevelse. Fel vin till maten kan dock förstöra de goda smakerna. Att matcha mat och vin är inte helt lätt, men med några enkla tips kan du lättare navigera i vindjungeln. Här får du tips på vilken sorts vin som passar till maten.

Kanapéer & snacks

 

Om du serverar en välkomstdrink på en fest är det trevligt att servera smårätter, kanapéer eller snacks. Bubbel är det perfekta välkomstvinet eftersom det både är festligt och passar till många olika smårätter. Hos https://vinoteket.se/ hittar du ett stort utbud av bubbel online. Här hittar du klassiska champagneflaskor, men även cava och prosecco. Champagne är en skyddad ursprungsbeteckning och endast mousserande viner från det franska vindistriktet med samma namn får kallas för champagne. Hos Vinoteket hittar du många sorters bubbel och deras populära Bubbelbox innehåller olika sorters mousserande viner för dig som vill prova på olika varianter.

Fisk & skaldjur

Till fisk- och skaldjursrätter är det i regel bäst att välja vita viner. Det finns dock otroligt många olika sorters vita viner, men en bra tumregel är att välja ett friskt och fräscht vin till lättare fiskrätter. Sauvignon Blanc eller Chablis är generellt bra val, men även många mousserande viner passar fint. Om du grillar feta fiskar, till exempel lax, kan du även välja ett lättare rött vin som Pinot Noir.

Kött

Till kötträtter väljer du med fördel ett rött vin. Välj gärna ett fylligare vin som Shiraz, Cabernet Sauvignon eller Tempranillo med din köttbit.

Stark & kryddig mat

Många tycker att det är svårt att välja vin till starka, kryddiga eller sötsura maträtter, exempelvis asiatiska och mexikanska rätter. Vita aromatiska viner med lite sötma, exempelvis riesling, är bra med stark mat. Även mousserande viner med viss sötma, till exempel prosecco, passar mycket bra ihop med kryddstarka maträtter.

Author matilda
Published
Views 65

Nya Inlägg

Mat allmänhet

youplay