Rötmånaden börjar i slutet av juli och pågår i cirka en månad. Det är en period som fått sitt namn redan i den gamla Bondepraktikan och som rör en period på året då livsmedel har sämre hållbarhet. Det är värmen och den ökade luftfuktigheten som gör att bakterier frodas och försämrar matens hållbarhet. Hantera därför mat med försiktighet under den här perioden. Kyl ner matrester snabbt och spara dem inte riktigt lika länge som du brukar. Det finns vissa livsmedel som är extra

Ris och köttgryta

känsliga, däribland många olika kötträtter och fisk.

Kokt ris tillhör en av de känsligare rätterna. Det är värt att tänka på när du haft picknick i parken med sushi och stuvar ner maträtterna i barnvagnen från Britax. Vill du vara på den säkra sidan sparar du inte de matresterna utan lagar hellre ny mat till nästa måltid. Har du ätit kokt, varmt ris till middag bör du kyla ner det snabbt och ställa in i kylskåp. Slarvar du med det kan det leda till matförgiftning, vilket är en allt annan än angenäm upplevelse. Var också försiktig med ris som står framme på bufféer.

Salmonella, EHEC och campylobacter är bakterier du helst vill undvika och som du kan få i dig via livsmedel. Köttfärs och kyckling bör alltid genomstekas och kniv och skärbräda diskas av ordentligt. Det gäller året om, men är särskilt viktigt under rötmånaden. Räkor och fisk också de känsliga. Frukt och bär ruttnar fortare i augusti och brödet börjar snabbare mögla.

Föreställningar om rötmånaden

I det gamla bondesamhället fanns det många olika föreställningar som kopplades samman med rötmånaden. Utöver att det var svårare att förvara maten trodde man bland annat att djuren kunde få missbildade ungar då. Månaden förknippades också med nyckfullt väder och med oförklarliga fenomen. Det är en tid på året när molnen kan torna upp sig och det börjar åska, något som ofta skrämde. Ordet rötmånad kommer ursprunligen från röta som betyder att få något att ruttna.

Wrap med grönsaker

I dag behöver vi inte vara rädda att det vi köper i affären ska vara dåligt, då hygienen är god och varorna transporteras till butiken i en obruten kylkedja. Faran uppstår snarare hemma hos oss när vi inte kyler ner maten snabbt nog eller när vi slarvar med hygienen.

Att bli matförgiftad är riktigt jobbigt. En expert ger råd om hur man slipper magsjuka. Kyl maten snabbt, förvara den i högst +8 grader och värm upp den till minst +60 grader. Tänk på att tvätta händerna när du ska hantera mat och diska redskapen noga. Var extra försiktig med ris, kött, fisk och skaldjur samt fågel. Mjölkprodukter kan surna snabbare under rötmånaden, men det känner vi direkt på smaken och därför utgör det sällan något problem. Ris och kött är däremot mer lömskt och vi märker inte förrän efter några timmar att vi blivit sjuka.

Author matilda
Published
Views 2452

Mat allmänhet

youplay